Träna Specialsök (nosework)

NW startsida
Specialsök kan definieras som att föraren lär sin hund att söka, hitta och markera en specifik doftetikett i olika miljöer. Det kan vara tex Eukalyptus (vilken är en av tre dofter i Nosework), kantarell eller pyroteknik.Specialsök är för alla som vill aktivera sin hund med hjälp av dess luktsinne. Man kan antingen träna enbart för aktivering eller för tävling. Än så länge arrangerar vi inom SBK bara kurser och inofficiella tävlingar. På sikt hoppas vi att tävlingar i Specialsök ska bli officiella. En motion om att införa Specialsök som tävlingsform ska behandlas på SBK:s kongress 2017.

Häverö BK erbjuder kurser i Specialsök med Eukalyptus som doft. Det innebär att vi lär ut hur man tränar sin hund att söka, hitta och markera doften Eukalyptus. Precis som i Nosework lär vi hunden att söka både inomhus och utomhus, på fordon och behållare. Parallellerna med Nosework är tydliga men reglerna för tävling skiljer en del. Den som går en kurs i Specialsök hos oss i Häverö BK har goda förutsättningar att tävla i både Specialsök och Nosework. Alla grundkurser kan avslutas med ett inofficiellt doftprov (om förarna vill) för att se om hunden har lärt sig att identifiera doften samt att föraren kan läsa sin hund.

Specialsök (nosework) på Häverö BK
Klubben har en aktiv träningsgrupp där alla medlemmar med grundläggande kunskaper i Specialsök är välkomna.
Deltagarna i träningsgruppen tar ett gemensamt ansvar för att ordna träningstillfällen.

Kontaktperson: Susanne Andersson tel 0730-25 50 25